Meer informatie

WISSEN

Hoe om te gaan met een harde schijf die u weg gaat doen? Doorgaans denkt men dat formatteren volstaat. Programma”s als FDISK en FORMAT zetten inderdaad de administratieve informatie van een harde schijf wel op de nulstand. Probleem daarbij is wel: ze wissen geen gegevens. Dat geldt trouwens ook voor data die je dagelijks wist bij het werken met Windows en andere besturingssystemen. Hoe werkt wissen?

Wanneer u een dossier op uw computer wist, wordt het dossier in feite helemaal niet geschrapt. Wat besturingssystemen wel doen is het volgende: de naam van het dossier wordt verwijderd uit de schijf-index en de ruimte wordt beschikbaar voor nieuwe gegevens. Kortom, er worden geen bestanden of data gewist, maar de computer doet alsof. De verwijzingen naar het bestand of de data wordt geschrapt, maar de informatie zelf niet. Kortom, de oude informatie blijft op uw harde schijf staan tot er nieuwe data overheen wordt geschreven. Dus tot dat gebeurd kan ”geschrapte” data nog worden teruggevonden via gemakkelijk en gratis verkrijgbare ”recovery”- of ”undelete”-programma”s.
Om dit te voorkomen kunt u na het formatteren van uw harde schijf dezelfde schijf bomvol moeten zetten met allerlei (willekeurige) data, om dergelijke gewiste bestanden of data te recupereren. Dat terughalen werkt niet als de zogenaamd ”gewiste” data eenmaal overschreven is. Maar ook dat blijkt officieel geen zin te hebben. Wilt u werkelijk dat er niets meer van de oorspronkelijke data overblijft, dan zult u het proces van formatteren en opnieuw volgooien van uw HDD maar liefst zeven keer moeten herhalen!

Ducore Stealth heeft zich gespecialiseerd in het veilig vernietigen van uw oude data.

Hoe het al eens goed fout GING

FOUTJE…

Begin oktober 2004 zet een amsterdamse officier van justitie zijn laptop bij het huisvuil aan de stoep. Omdat het apparaat niet meer zou werken, ging hij tot deze beslissing over. De reeks aan gebeurtenissen die volgden, zijn moeilijk te baggetaliseren.
De computer zou bij het grofvuil zijn weggehaald door een taxichauffeur. Via deze onbekende kwam het apparaat terecht bij ”s lands bekendste misdaadverslaggever die een en ander onthulde in zijn spraakmakende televisieshow. Er stonden allerlei vertrouwelijke zaken op de computer; onder andere een aantal documenten over een moordzaak die op dat moment veel media-aandacht kreeg. Bovendien zou er veel informatie op de computer hebben gestaan die voor onderwereldfiguren interessant zou zijn.
Omdat het nogal een blunder betrof zijn er kamervragen gesteld over het functioneren van deze officier van justitie. In eerste instantie gaf de minister aan dat er geen sancties zouden volgen omdat dit volgens hem “een welliswaar onvergeeflijke fout [was], maar wel een die niet zal worden herhaald”.

Later gaf de minister aan dat de laptop in feite door het Openbaar Ministerie (OM) had moeten worden vernietigd. Het openbaar maken van vertrouwelijke informatie is feitelijk een strafbaar feit, maar omdat er geen staatsgeheimen of informatie over nog lopende strafzaken in de computer zaten, werd de officier van justitie niet vervolgd.

Uiteraard dook de media volop deze zaak. En alsof het voor de officier niet erger kon worden, besloot een weblog over te gaan op een ludieke actie: het kraken van de mailbox van de officier. Dat mailadres was eerder vertoond in het televisieprogramma van de misdaadverslaggever. Vervolgens lukte het een hacker om het wachtwoord te achterhalen en toegang te krijgen de mailbox. Op het weblog verschenen zowel e-mails als screenshots van de mailbox.

Enkele dagen na het openbaar worden van deze onbeschrijflijke blunder is de betreffende Officier van Justitie opgestapt. Kortom, de vlaag van verstandsverbijstering had de man zijn baan gekost. Een klein half jaar later raakte de affaire opnieuw in opspraak omdat er controversiele content op de computer was aangetroffen. Vanaf dat moment is de carrière van de Officier rigoureus aan zijn eind gekomen…

Kritische punten

Er zijn een aantal vragen die uit deze bizarre gebeurtenissen voortkomen. Waarom zet iemand zomaar zijn laptop op straat? Zeker van iemand in een dergelijke functie mag enige discretie met informatie verwacht worden. Waarom is er geen bewustzijn voor het digitaal uitlekken van informatie? En bovendien: waarom had het openbaar ministerie geen preventieve procedures om te voorkomen dat zoiets gebeurd? Zoals ook al door een kamerlid tegen de minister van die tijd werd gesteld: “Mensen maken fouten, maar de systemen zijn ook niet goed beveiligd”.

Verwijder uw data veilig en aantoonbaar

DucoreStealth als het echt veilig moet!